joi, 11 august 2011

Opti-Clean - spalare fara apa a zonelor de inchidere a usilor

Odata cu achizitionarea lui Optimum Instant Detailer am luat si Optimum Opti-Clean, o solutie de spalare fara apa (waterless) cu gandul a o folosi pentru curatarea zonelor unde se inchid usile (praguri, balamale etc).
De ce waterless? Pai aceste zone sunt destul de greu accesibile, iar cu furtunul/aparatul cu presiune este aproape sigur ca bagi ceva apa in masina. Chiar si cu ONR ma cam chinuiam, fiindu-mi greu sa ajung cu buretele peste tot.
Opti-Clean se dilueaza 1:3 cu apa si contine aceeasi polimeri ca si ONR doar ca in cantitate mai mare. Solutia este destinata spalarii masinii fara apa, dar in conditiile de la noi eu nu ma risc la asa ceva.

Destula vorbarie, sa trecem la treaba.
Pragurile aratau cam asa:

Opti-clean

Opti-clean

Opti-clean

Deloc frumos!

Am pulverizat Opti-Clean si l-am lasat sa actioneze cateva secunde:

Opti-clean

Apoi am sters cu o laveta de MF (Valet Pro Fluffer in cazul meu), in urma ramanand curatenie:

Opti-clean

Opti-clean

Opti-clean

Opti-clean

Dupa curatare, laveta s-a murdarit simtitor, dar va iesi rapid la spalat

Opti-clean

Am folosit Opti-Clean de cateva ori pana acum si am sunt multumit de rezultate. Se foloseste foarte usor si este excelent pentru a inlatura praful care se aduna prin aceaste zone, chiar si urmele de noroi. Fiind gandit ca un waterless wash inclin sa cred ca este mai sigur decat un QD traditional pentru aceasta sarcina. L-am folosit si pentru stergerea plasticelor de la motor si nu m-a dezamagit.

Desigur, pentru balamele un degresant este nepretuit din cand in cand, dar pentru o curatare dupa spalare Opti-Clean este o varianta foarte buna (pentru mine cel putin).

Este mai bun decat ONR (Optimum No Rinse)? Nu sunt foarte convins. Miroase similar cu ONR v1 dar pare mai concentrat. Ce-i drept n-am folosit ONR diluat 1:3, dar Opti-Clean 1:3 curata mai bine decat ONR QD (1:21).

Per total este un produs versatil, putand fi folosit pe orice suprafata. Pretul este totusi cam mare pentru ce ofera comparativ cu ONR.

Polishare geamuri cu SONAX ProfiLine Glass polish



Zilele trecute mi-am facut putin timp si am folosit acest polish (Sonax Profiline Glass Polish) pe parbriz. A fost ceva de munca dar pana la urma am reusit sa elimin mare parte din zgarieturile fine provocate de stergatoare. Cele adanci au ramas, desi poate as fi putut sa le mai estompez cu mai multe treceri. Totusi, fiind vorba de sticla n-am vrut sa fortez, existand riscul sa crape sau sa faca un efect de lupa (oricum este plin de ciobituri).

Asadar ... parbrizul arata cam asa inainte de polishare:

Sonax,glass

Sonax,glass

Si dupa:

Sonax,glass

Pe partea stanga intainte:

Sonax,glass

Si dupa:

Sonax,glass

O zgarietura sau set de zgarieturi mai adanci care au fost atenuate:

Sonax,glass

Am incercat sa fotografiez rezultatul din mai multe unghiuri, dar aparatul foto nu a fost in stare sa prinda ce a mai ramas. Totusi zgarietura inca se vede, dar mai putin:

Sonax,glass

Sonax,glass

Iar la sfarsit un colt de parbriz ramas nepolishat din cauza dimensiunilor padului:

Sonax,glass

Iar in comparatie cu restul parbrizului...

Sonax,glass

Sonax,glass

E ceva diferenta... Punctuletele care se vad sunt mii de ciobituri, pacat ca pentru alea chiar nu exista nici o solutie DIY.
Am sters de 2-3 cu IPA 20% (1:5) iar rezultatele s-au pastrat.

Tehnica de lucru folosita este urmatoarea: se aplica polish-ul pe pad, se intinde repede pe viteza 3, apoi se lucreaza pe viteza 5 cu presiune moderata pana se usuca/dispare. Atunci am oprit masina de polishat si am pulverizat de cateva ori apa pe pad. Am tamponat zona pe care lucram si am continuat a lucra polish-ul (acum mai umed) pana cand se usca din nou. Pentru indepartarea reziduurilor este necesara umezirea suprafetei, altfel este foarte greu de indepartat. Pentru a ma asigura indepartarea completa a reziduurilor am sters de cateva ori cu IPA.

Cateva mentiuni... Am observat cu pulverizarea de apa pe pad face ca acesta sa se satureze cu polish iar dupa 2-3 zone polishate isi pierde eficienta, corectia devenind aproape nula. In plus, polish-ul se usca repede iar masina de polishat sarea si agata permanent.
Poate daca se curata padul cu perie s-ar putea sa ajute, dar n-am incercat. Am curat padul "on the fly" cu o laveta de MF si lucrurile s-au imbuntatit. Totusi padul era prea plin de polish pentru a continua.
Din cauza ca din setul de 2 paduri Sonax, unul l-am pierdut, imi cumparasem cu ceva timp in urma un fetru Wolfcraft din Hornbach in ideea de a-l incercat cu polish-ul Sonax. Cum nu aveam incotro, l-am folosit si cu rezultate bune.

Puterea de taiere a fost putin mai scazuta, dar acum nu stiu daca diferenta a facut-o pad-ul sau fiindca nu am regenerat polish-ul cu apa. Tind sa cred ca a doua varianta a fost de "vina".

Spre deosebire de prima tentativa, pentru parbriz am folosit un disc de interfata din burete moale intre taler si fetru. Acesta a facut diferenta fiindca ajuta fetrul sa se muleze pe profilul curbat al parbrizului. Discul de interfata gasit de mine a fost de 6" iar talerul si fetru sunt 5" deci am fost nevoie sa-l decupez :) Dar chiar si asa a functionat bine.

Autoglym Bird Dropping Wipes - servetele pentru inlaturarea excrementelor de la pasari

Multumita unui coleg de forum am primit 2 servetele Autoglym pentru inlaturarea excrementelor de pasari de pe vopsea (multumesc inca o data pe aceasta cale).

Intamplarea face sa pun unul in masina chiar de dimineata, iar mai devreme cand am plecat spre casa sa remarc un gainat pe aripa dreapta. Un test numai bun pentru servetelul cu pricina.
Servetele sunt ambalate individuale, asa ca scapi de grija resigilarii corecte. Il folosesti si il arunci (la gunoi, nu pe strada!). Arata cam ca orice servetel umed si miroase putin a alcool.

Autoglym,Bird_wipes

Vinovatul:

Autoglym,Bird_wipes

Dupa o stergere usoara cu servetelul s-a luat imediat. Cred ca era si destul de proaspat, dar am fost impresionat cat de usor s-a curatat.

Autoglym,Bird_wipes

Dupa stergere, vopseaua nu ramane curata iar servetelul lasa niste dare fiind necesara o stergere cu QD sau spalare.

Autoglym,Bird_wipes

Chiar daca in poza nu se vede, a ramas ca o pata unde am sters. Cam la fel cum ramane atunci cand nu speli masina bine :)

Ca si concluzie, mi-a placut foarte mult cat de usor s-a sters pacatosul gainat si cred ca o sa iau o cutie de servetele la urmatoarea comanda. Poate intre timp gasesc si al doilea servetel si mai fac o incercare.
Pretul este de 5GBP pentru 10 servetele.

Chevrolet Epica White Perl - Curatare si protectie

Salutare,

In urma cu ceva timp am participat la curatarea unei Chevrolet Epica, ocazie cu care am facut si cateva poze. Nu prea multe ca ne toropea canicula, dar am o supriza totusi ;)
Fiind de culoare alba si foarte mare, ne-am concentrat pe partea de curatare si protectie. Culoarea ascunde foarte bine panza de paianjen asa ca n-am polishat-o, fiind munca in zadar.
Planul era sa o decontaminam, curatam si sa aplicam o protectie pentru viitor.

Masina nu era excesiv de murdara, dar avea destule insecte pe bot :)

Epica

Epica

Epica

Spalarea a fost facuta cu ABRO Wash&Wax si o manusa de MF Meguiars, apoi botul a fost curatat cu ABRO Bug&Tar remover. Acesta din urma a inlaturat foarte bine urmele de insecte dar s-a cam chinuit cu bitumul.

Epica

Am continuat cu 1Z Acrysol pentru a inlatura restul urmelor de bitum.

Epica

Epica

Cat Vali a spalat masina, eu m-am ocupat de roti si contra-aripi, care nu aratau prea bine.

Epica

Epica

Epica

Am folosit 1Z Wheel Cleaner, Chemical Guys Grime Reaper 1:5 si diverse perii/pensule:

- o pensula rotunda pentru fatele jantelor

Epica

- Vikan Soft wheel brush pentru interior

Epica

si pentru contr-aripi Vikan Multi brush, impreuna cu CG Grime Reaper, care a fost folosit si pe anvelope

Epica

Dupa curatare, jantele au fost tratate cu Prima Wheel Armour pentru a preveni depunerea mizeriei

Epica

Anvelopele au fost curatate cu IADA Tyre Cleaner/Dressing

Epica

Epica

Apoi am trecut la decontaminare cu claybar (argila) Optimum Opti-clay si Dodo Juice Born Slippy pe post de lulbrifiant

Epica

Epica

Spre suprinderea mea, am gasit foarte putina contaminare. Masina este spalata in mod normal la perii si se pare ca au avut un efect "benefic" :D, cel putin din acest punct de vedere. Morala zilei: daca vreti sa preveniti contaminarea, spalati masina la perii automate :D

Iata ce am cules de pe intreaga capota, si este MARE

Epica

Pe praguri am gasit o chestie rosiatica care n-am reusit sa-mi dau seama ce este. Cert este ca se lua in bucati, semanand cu un plastic.

Epica

Am facut o inspectie rapida in soare si am trecut la curatarea in profunzime a vopselei

Epica

Epica

Pentru asta am folosit Optimum Poli-Seal si un burete de polish Menzerna, impreuna cu masina de polishat CleanYourCar/Kestrel DAS6. Tehnica de lucru a fost asemanatoare unui polish (Poli-Seal continand si ceva abrazive) adica intins pe viteza 3 apoi lucrat cu presiune moderata pe viteza 5-5.5 timp de 1-2 minute.

Epica

Epica

Dupa jumatate de masina, buretele nu arata prea grozav, semn ca Poli-Seal a intalturat destula mizerie

Epica

Epica

Am schimbat buretele si am continuat, obtinand cum era de astept un rezultat asemanator si pe cealalta jumatate.

Pe masura ce ne invarteam in jurul masinii am mai atenuat si unele zgarieturi mai adanci, ca aceasta

Epica

Epica

Am folosit un spot-pad portocaliu Lake Country CCS si Menzerna PO203.
Dupa cateva incercari am ajuns la concluzia ca vopseua este tare pe aceasta masina. Menzerna PO203 cu burete Sonus SFX2 abia a corectat 40-50% din panza de paianjen, iar cu spot-pad orange CCS abia ajuns pe la 60-65%. Iar Poli-Seal nu prea s-a atins de panza de paianjen, doar a adus ceva luciu in plus.

Avand spot-pad-ul montat pe masina de polishat am lustruit si stopurile care erau destul de obosite

Epica

Epica

Si dupa (orange CCS + Menzerna PO203)

Epica

Epica

La final am aplicat FK1000P 'Big White', o ceara predestinata pentru aceasta masina :D Pe langa nume, este o ceara sintetica (sealant) care ofera o durabilitate foarte buna.

Cateva poze de final

Epica

Epica

Epica

Epica

Epica

Epica

Supriza de care vorbeam la inceput este un time-lapsed video cu ce s-a intamplat in mare:



Comentariile de orice fel sunt bine-venite!